Je hebt besloten deel te nemen aan een beurs. Al snel moet je kiezen voor een standvorm die bij jou en je organisatie past. Met dit artikel helpen we jou met het kiezen van de juiste standvorm.

Vergelijk het met een grote winkelstraat. Warenhuizen vestigen zich op de meest centrale locaties in de mooiste panden. Kleinere winkels kiezen er een slim plekje omheen in een rijtje of op een hoek. Zo werk werkt het ook op de beurs.

Welk type stand past het beste?

Om te bepalen welk type stand het beste past, is het belangrijk om vooraf duidelijk in kaart te brengen wat je doelstellingen zijn, welke boodschap je wilt overbrengen en op welke doelgroepje je mikt. Want elk type stand heeft zo zijn voor-en nadelen. Maar ze dragen ook stuk voor stuk op een eigen manier bij aan een succesvolle deelname tijdens de beurs.

We zetten de verschillende soorten stands voor jou op een rijtje:

De tussenstand

De meest voorkomende optie is een stand in een rij, de tussenstand. Deze stand is alleen te betreden via één kant en heeft zowel links als rechts een mede exposant.. Als je niet vaak deelneemt aan een beurs is dit de meest logische en betaalbare keuze. De drie wanden in een tussenstand geven je veel ruimte voor communicatie en kennisoverdracht, maar het betekent ook dat je één van de vele stands op rij bent, vaak een kleiner oppervlak tot je beschikking hebt en daardoor je stand sneller “vol” is.

De voor- en nadelen van een tussenstand:

 • + relatief betaalbaar
 • + veel ruimte voor visuals en displays
 • – minder toegankelijk voor bezoekers

 

De doorloopstand

Een vergelijkbaar type is een doorloopstand. De doorloopstand heeft geen achterwand en is vaak wat dieper dan een tussenstand. Bezoekers lopen letterlijk door de stand naar het volgende gangpad. Dit zorgt voor veel interactie, omdat bezoekers van twee kanten passeren, maar vraagt ook om extra oplettendheid van het standpersoneel. Het (wand)oppervlak is tevens beperkt.

De voor- en nadelen van een doorloopstand:

 • + veel ruimte voor visuals en displays
 • + veel spontane bezoekers en veel interactie mogelijk
 • – standpersoneel moet goed en snel kunnen filteren

 

De hoekstand

Een hoekstand springt snel in het oog. Door twee open zijden prikkel je bezoekers binnen te stappen vanuit twee kruisende gangpaden en zelfs even “gevangen” te houden. Deze vorm geeft een open, uitnodigend karakter en er is voldoende ruimte om je wanden creatief aan te kleden. Uiteraard is het bij iedere stand, maar bovenal bij een hoekstand, belangrijk rekening te houden met de positionering. Je wilt niet ergens “in de hoek” gezet worden en wegvallen tussen je concurrenten.

De voor- en nadelen van een hoekstand:

 • + veel traffic door kruisende gangpaden
 • + vaak op strategische plek
 • – zijn vaak duurdere plekken

 

De kopstand

De kopstand is een stand waarbij één zijde is afgesloten. Dankzij drie open zijdes creëer je een open, toegankelijk karakter en tref je bezoekers vanuit drie gangpaden. Een nadeel kan zijn dat er slechts één wand beschikbaar voor presentatiemateriaal, uitingen en displays. Maar deze wand is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een groot videoscherm of als wand achter de bar tijdens de borrel.

De voor- en nadelen van een kopstand:

 • + toegankelijk karakter
 • + bezoekers vanuit 3 gangpaden
 • – slechts één wand beschikbaar voor uitingen en displaymateriaal

 

De eilandstand
Tenslotte is er nog de eilandstand. Dit type is aan vier zijden open en heeft vaak een grotere oppervlakte. Dit zorgt voor veel zichtbaarheid en laagdrempeligheid. Voor bedrijven die op zoek zijn naar netwerkmogelijkheden, is de eilandstand uitermate geschikt. De stand is open en uitnodigend en je kunt veel bezoekers ontvangen. Maar doordat deze stand geen wanden heeft, dien je gebruik te maken van losstaande presentatiemeubelen om producten of andere content te kunnen presenteren.

De voor- en nadelen van een eilandstand:

 • + zeer toegankelijk en laagdrempelig
 • + open en uitnodigend
 • – geen wand beschikbaar voor content

 

Maar…het gaat niet alleen om de vorm!
Na de juiste vorm te hebben gekozen volgt natuurlijk het stand-design en de rest van de voorbereiding. Het succes van je beursdeelname hangt natuurlijk niet alleen af van de vorm van je stand. Het organiseren van een succesvolle beursdeelname is ongelooflijk veel werk met keiharde deadlines en een eindeloze “things to do list”. Wij weten er alles van en helpen je graag!

Wil jij alles weten over de juiste standvorm en meer? Neem dan contact met ons op!

Wil je inspiratie op het gebied van standvorm en stand-design? Bekijk hier stands in alle vormen!

Lees hier alles over de eilandstand die de award won voor “Beste Beursstand”

Recommended Posts