Beursbaas of regeltante? 
Keiharde deadlines en duizend-en-één dingen. Maak het regelen van jouw volgende beurs beter beheersbaar. We geven je in dit artikel 5 dikke tips, die jou het leven een stuk aangenamer gaan maken in de aanloop naar jouw volgende beurs!

Tip 1 – Maak een gedetailleerd budget

Maak van tevoren een gedetailleerd, gespecificeerd en flexibel budget. Dit kost even wat tijd, maar maakt uiteindelijk het verschil tussen een het runnen van een soepel beursproject versus een kostbare, stressvolle en marketingnachtmerrie.

Het Trade Show Institute biedt een aantal praktische tips voor budgettering:

  • Ga ervan uit dat je minstens 3 keer zoveel kwijt bent als de huur van je standruimte (dit is een vuistregel en kan enorm verschillen)
  • Maak je budget flexibel, zodat je voorkomt dat je in de aanloop naar de beurs onnodig vastloopt
  • Maak een gespecificeerd budget zodat je precies weet waar je geld heengaat.

Een perfecte en gespecificeerde budgettering is meteen een supergoede manier om ervoor te zorgen dat je perfect bent voorbereid en dus niets vergeten bent.

Tip 2 – Ken je doelgroep

Beurzen trekken een breed scala van mensen, zelfs als de beurs gericht is op een ​​bepaalde branche. In het gangpad kom je een grote diversiteit aan mensen tegen zoals, managers, verkopers, inkopers, marketeers, ondernemers, freelancers, studenten en nog veel meer. Richt je daarom op die mensen die voor jou interessant zijn, namelijk je doelgroep! Met een goed gericht concept, filter je de juiste mensen er “vanzelf” uit. Alleen dan kun je met je salesteam een goed resultaat neerzetten.

Tip 3 – Kies een standruimte die past bij jouw doelen

Op een gemiddelde beurs staan zo’n 400 exposanten. Kies daarom een goede strategische plek! Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wil je bezoekers spreken, direct als ze aankomen bij de beurs? Of juist nadat ze een ook je concurrenten hebben gezien?
  • Hoe loopt de routing in de beurshal? Je kunt veel leren over de beste plaats door een beurs te bezoeken voorafgaand aan jouw beurs in dezelfde hal.
  • Waar staan de grote, interessante en toonaangevende bedrijven op de beurs? Die zullen veel bezoekers trekken!
  • Is het slim voor jou om dicht bij je concurrentie te staan? Als jij een betere deal biedt kan dat een heel goed idee zijn!

Tip 4 – Bereid je voor op véél praktische vragen!

Verdiep je vooraf goed in de situatie ter plaatse. Waar zitten de stroompunten, hoe is de lichtinval, heb ik een wateraansluiting nodig, hoeveel opbouwdagen zijn er, hoe zit het met de WiFi en hoe werkt het met parkeerkaarten en toegangsbadges?

En nog veel meer van dit soort praktische vragen. Handig om dit soort dingen van tevoren te weten om verrassingen op het laatste moment te voorkomen! Een goede standbouwer ontzorgt jouw hierbij.

Tip 5 – Wees realistisch over de kwaliteit van de leads

Als je honderden leads hebt gescoord, is het erg verleidelijk om direct te denken dat jouw beurs een groot succes was! Maar let op, veel van de leads die je genereert op een beurs kan ook gesproken hebben met enkele van jouw concurrenten. Dus is het belangrijk om realistisch te zijn over hun echte waarde. In de weken en maanden na de beurs, tijdens de follow-up, weet je of de beurs een succes was of niet.

Naarmate je meer beurzen doet, zullen deze tips veranderen van bewuste strategie in natuurlijk gedrag!

Inspiratie? Bekijk hier een aantal gerealiseerde projecten van expospaces!

Recommended Posts