nieuws

We kennen allemaal wel het beeld van een beurs met honderden stands in saaie gangpaden. Gangpaden met rijen balies, stands met schreeuwende teksten op de wanden. Stands die totaal niet opvallen of stands waar je amper kunt ontdekken wat men aanbiedt. Er zijn echter ook stands die wel opvallen, stands die je je herinnert als je weggaat. Stands waar je een hele positieve en professionele indruk aan overhoudt. En dat hoeven niet eens de allerduurste stands op de beste plaatsen te zijn.

Hier zijn negen slimme tips waarmee je met jouw beursdeelname een onvergetelijke indruk maakt

1 – Maak je stand uniek

Ook op een beurs geldt: ‘You never have a second chance to make a first impression’. Een goed ontworpen stand trekt bezoekers en heeft een positieve invloed op de reputatie van jouw organisatie. Kies een heldere en eenduidige boodschap en ‘keep it simple’: de bezoeker beslist in enkele seconden of deze propositie voor hem of haar wel interessant is.

Heb je niet veel budget voor een grote stand? Seth Godin had op een hele grote beurs in Boston de kleinste stand maar iedereen wist dat hij er was. Waarom? Elke dag wees hij een bezoeker van de beurs aan die zijn bedrijfs-T-shirt droeg. Die kreeg dan 500 dollar. Heel veel mensen droegen dat T-shirt kan ik je vertellen. Slim en uniek. Lees meer over de beurs van Seth Godin.

2 – Locatie, locatie, locatie

Natuurlijk, de locatie is belangrijk. En uiteraard kun je een toplocatie krijgen als je maar betaalt. Heb je hier het budget voor? Leg dan zo snel mogelijk je locatie vast, want deze locaties zijn het snelst weg. Is het waarschijnlijk dat je de komende jaren ook weer aanwezig zult zijn? Onderhandel dan een lange termijn contract en bespaar zo op de kosten.

Is je budget minder? Bestudeer dan goed de looproute van de beurs en zorg dat je in een logische looproute terecht komt. Een hoek is altijd weer beter dan een stand in het gangpad en het is slim om niet te ver van de ingang te gaan staan. De bezoekers zijn dan nog fris van geest en ontvankelijker voor je boodschap. Lees meer over standlocaties. 

3 – Maak je stand toegankelijk

Je stand moet er niet alleen goed en professioneel uitzien. Hij moet ook toegankelijk en uitnodigend zijn. Zorg voor zo weinig mogelijk drempelgevoel en zorg dat je een open stand hebt die zoveel mogelijk overvloeit met de beursoppervlakte. Lachende gezichten van je personeel zijn een must.

4 – Maak het doel van je beursdeelname SMART

Maak je doelstelling van de deelname aan een beurs concreet, meetbaar, ambitieus en realistisch. Door te analyseren of jouw doelstelling wel haalbaar is binnen de gestelde openingstijd van een beurs met de bemanning die je had bedacht kun je ook gaan werken naar dat doel. Train je standbemanning op de do’s and don’ts en op de juiste openingszin. Succes is ook aanstekelijk en als je mensen het succes ervaren dan zijn ze nog beter gemotiveerd. Ervaring leert dat het resultaat van een beursdeelname significant verbetert als je hier aandacht aan geeft of zelfs een professionele trainer inhuurt.

5 – Laat zien dat je een autoriteit bent

Toon je expertise aan je bezoekers. Wellicht kun je een Whitepaper tonen met marktinformatie, onderzoeksrapporten, een lijst met de nieuwste trends of iets dergelijks. Beloof deze aan klanten toe te sturen zodra je hun gegevens hebt. Lees meer

Als je een product of dienst hebt dat zich leent om te demonstreren dan is het zeker slim om dat te doen. Focus je dan vooral op de toegevoegde waarde van het product voor de bezoekers en niet op de technische eigenschappen.

6 – Organiseer een prijsvraag

Iedereen houdt van evenementen waar je iets kunt winnen, speciale promoties of prijsvragen. Dit trekt ook de nodige mensen naar je stand.

Wellicht kun je een actie verzinnen die in lijn ligt met het product of de service die je aanbiedt. Zorg in ieder geval dat bezoekers hun gegevens achterlaten zodat je ze gericht kunt benaderen na de beurs.

7 – Zet Social media in

Gebruik Facebook, Twitter en LinkedIn en treed in contact met bezoekers. Dat kan door te kijken wie heeft ‘ingechecked’ bij de beurs of wie de speciale hashtag van de beurs gebruikt. Niet alleen kun je zo de bezoekers direct benaderen, maar door zelf de hashtag aan je bedrijf te koppelen kom je ook online bovendrijven.

8 – Give aways

Give aways vinden altijd gretig aftrek bij beursbezoekers. Zorg er alleen voor dat het gadgets zijn die waarde toevoegen voor de bezoeker en dat ze passen bij jouw bedrijf, product en/of service. En wil je eens een keer wat anders dan de traditionele pen of sleutelhanger? Er is genoeg unieks te verzinnen. Onlangs gaf een bedrijf stuiterballen weg, dat was niet echt in lijn met hun product, maar wel een slimme manier om op te vallen.

En wil je tasjes weggeven? ‘Be smart’, zorg dat je de grootste tas hebt, dan doen bezoekers alle andere tasjes die ze krijgen in die van jou.

Bonus tip: effectieve lead opvolging na de beurs

Ok, de beurs is afgelopen. Het is inpakken, afbreken en wegwezen. De beurs is in fysieke zin dan wellicht afgelopen, maar een heel belangrijk onderdeel van de beurs begint dan pas. Je hebt allemaal contacten gemaakt, visitekaartjes verzameld en kennis gemaakt met geïnteresseerden. Nu is het zaak om zoveel mogelijk van die leads te converteren naar klant. Dat kan bijvoorbeeld met een lead nurturing programma via e-mail. De combinatie van slimme e-mailmarketing en gerichte inzet van sales activiteiten kan dan voor meer en betere conversies zorgen.

“Beurzen kosten veel tijd, geld en energie. Ze duren kort en je hebt niet veel tijd om te scoren. Zorg er dan in ieder geval voor dat je slim omgaat met de mogelijkheden die een beurs je biedt”

Recommended Posts