
Bij het ontwerpen van visuals voor in een beursstand moet je rekening met specifieke omstandigheden en eisen. Een beursstand is echt iets anders dan een advertentie of een brochure. Bij het ontwerpen van visuals in je stand heb je bijvoorbeeld te maken met leesbaarheid, obstakels in de stand en de (korte) aandachtspanne van beursbezoekers en voorbijgangers. Maar je hebt ook inhoudelijke kennis nodig van resolutie, bestandsformaten en kleurgebruik. En natuurlijk wil je ook rekening houden met het milieu!
We hebben 10 tips voor het ontwerpen van de beste stand-visuals.

1. De boodschap op de juiste hoogte
Plaats je belangrijkste communicatie-boodschap op de juiste hoogte. Dus geen uitingen vlak boven de vloer zodat niemand het goed kan zien of lezen. Vaak staat er iets voor (bijvoorbeeld een balie of een tafel) en sowieso is het onnatuurlijk om “laag bij de gronds” te lezen. Hogere posities zullen de aandacht van de bezoeker trekken. Daar, of op zijn minst op ooghoogte, moeten dus de belangrijke communicatie-boodschappen komen.
2.Werk met een gespecialiseerde grafisch ontwerper
De graphics in je stand is essentieel voor het overbrengen van jouw communicatie-boodschap. Werk daarom met een grafisch ontwerper die verstand heeft van grafisch ontwerp op beurzen. Een gespecialiseerde grafisch ontwerper weet met welk type bestanden er gewerkt moet worden voor het beste eindresultaat en kent de specifieke omstandigheden op een beurs en een stand. Bovendien is een professional gewend om met de harde deadlines te werken die een beurs nou eenmaal met zicht meeneemt.
3. Een beursstand is géén brochure
Een beursstand is geen brochure waar je rustig doorheen bladert. Dit is de grootste denkfout die veel exposanten en hun grafisch ontwerpers maken. Zorg voor de juiste positie en uitsnede van de visuals en zorg voor duidelijke, beknopte en to the point zinnen. Niemand zal lange teksten gaan lezen, dus hou het kort en bondig. Een boodschap die binnen 15 seconden of minder kan worden verwerkt, zal je beursstand veel effectiever maken.
4. Check de aanleverspecificaties
Houd je aan de aanleverspecificaties voor de beste kwaliteit. Zorg altijd voor de juiste bestanden in de juiste formaten. Je kunt ze zelf misschien niet openen, maar jouw ontwerper ongetwijfeld wel. Vraag je standbouwer om de juiste specificaties! Laat je niet afschrikken door termen als: resolutie 72 dpi (voor beelden) bij 100% gebruik CMYK-kleur (dus geen RGB), aanleveren als pdf volgens deze specificaties: pdf-type vanaf 7.0 (1.3), geen drukwerk markeringen.
5. Brochureplanken en beeldschermen!
Houd rekening met obstakels in de stand. Soms hebben elementen van de stand echt invloed op het beeld van je visuals. Zorg ervoor dat je weet waar standonderdelen zoals brochureplanken of monitoren worden geplaatst. Te vaak komt het voor dat een deel van de graphics op de beurs wordt bedekt door een beeldscherm Zeer onwenselijk! Overleg goed met je standbouwer.
6. Stem de visuals af op elkaar
Zorg ervoor dat je afbeeldingen een samenhang, een flow hebben. Zoek een manier om er een geheel van te maken. Zorg ervoor dat de kleuren, het ontwerp en copy op elkaar afgestemd zijn. Een communicatieplan en ook een huisstijl zijn hierbij natuurlijk onmisbaar.
7. Voorkom kleurverschillen
Opvallende kleurverschillen zijn hinderlijk! Maak gebruik van de bekende Pantone kleurenwaaier. Beurzen zijn berucht om de harde deadlines en strakke planningen. Bouw toch tijd in (met andere woorden: begin op tijd) om graphics te beoordelen op kleur. Niemand wil dat afbeeldingen rechtstreeks naar de beurs worden verzonden om er ter plaatse achter te komen dat de kleuren enorm afwijken en er enorm veel kleurverschillen zijn tussen de verschillende uitingen. Gelukkig worden de druk- en printtechnieken steeds beter en dus steeds kleurbetrouwbaarder.
8. Kies het juiste lettertype
Leesbaarheid is de essentie bij elk grafisch ontwerp, maar vooral bij afbeeldingen die van een afstand worden bekeken. Maak gebruik van een clean, gemakkelijk leesbaar lettertype en als je iets meer wil opvallen, voeg dan een accentlettertype toe dat unieker is. Raadpleeg hiervoor wel je brandbook met huisstijlrichtlijnen.
9. Ontwerp echte eyecatchers!
Ga voor groot! Op een beurs heb je vaak de mogelijkheid om afbeeldingen te maken die groter zijn dan levensgroot. Maak daar gebruik van! Bedenk wat je wilt dat mensen vanaf drie gangpaden zien. Laat ze iets zien waardoor ze je willen bezoeken op de stand
10. Ga voor herbruikbaarheid!
Maak visuals die je vaker kunt gebruiken. Vermijd het gebruik van bijvoorbeeld jaartallen of beursnamen. Zo maak je de visuals tijdloos (of beursloos) en kan je ze voor meerdere beurzen & events inzetten. Zo voorkom je onnodig afval!
