expospaces groen exposeren header

Exposeer groener! Met deze 8 tips maak je je beursdeelname milieuvriendelijker

Als je als exposant deelneemt aan een beurs is er een aantal punten die je relatief gemakkelijk kunt optimaliseren om het milieu minder te belasten. Denken in hergebruik en de inzet van slimme, herbuikbare oplossingen zit in het DNA van Expospaces. Zo bouwen we, samen met onze opdrachtgevers, aan standconcepten met een minimale footprint. Onze kennis van 30 jaar slim bouwen en transporteren delen we graag in deze blog.

We hebben een achttal tips verzameld waarmee je jouw beursdeelname groener kunt maken!

 

1-Hergebruik! En ga voor modulair
Maak gebruik van een modulair standconcept die uit modules is opgebouwd om optimaal hergebruik en flexibiliteit te creëren. Veel stands worden tegenwoordig gemaakt van herbruikbare materialen. Stap af van houtbouw waarbij een groot gedeelte van de stand na afloop van de beurs in de kliko belandt en stap over op herbruikbare en modulaire standbouwmaterialen.

expospaces groen exposeren modulair

2-Boek vergelijkbare standruimtes
Boek eenzelfde standruimte voor meerdere jaren en kies indien mogelijk voor die periode voor een vergelijkbare opzet van de stand. Dit scheelt in de aanmaak van onderdelen, is minder milieubelastend en scheelt ook in de kosten. Vaak kunnen prospects en klanten je stand beter vinden door de herkenning en men kan het ook waarderen dat er niet elke keer onnodig nieuwe stands ontworpen en gebouwd hoeven te worden.

expospaces groen exposeren modulair

3-Gebruik grafische onderdelen meer dan 1 keer
In plaats van visuals en logopanelen direct in de vuilcontainer te storten na elke beurs en voor de volgende beurs weer opnieuw te printen, kun je deze vaak hergebruiken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, het bespaart je ook geld! Als je nieuwe visuals of panelen laat printen, let er dan op dat ze zo tijdloos mogelijk zijn (dus bijvoorbeeld geen datum of beursnaam). Zo kunnen ze gemakkelijk opnieuw worden gebruikt, zeker als ze zorgvuldig worden gemonteerd, gedemonteerd en verpakt.

expospaces groen exposeren herbruikbaar

4-Maak gebruik van grote LED schermen
Steeds meer exposanten ontdekken de kracht van (bewegend) beeld en de vele toepassingen ervan. Een LED-scherm op een beursstand maakt grote indruk op bezoekers, ze worden direct aangetrokken door de schermen en de beelden die daarop te zien zijn. De nieuwsgierigheid wordt gewekt en men wil zien wat er gebeurt. Een LED-scherm in je stand trekt bezoekers aan én het zorgt ervoor dat je minder geprint materiaal nodig hebt!

expospaces groen exposeren LED

5-Maak gebruik van energiezuinige elektronica en verlichting
Elke beursstand bevat in toenemende mate elektronica. Zoek waar mogelijk naar energiezuinige opties. Op veel apparaten zit een energielabel. Dat laat in één oogopslag zien hoe zuinig het apparaat is met energie. Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Check voor elk apparaat dat je gebruikt op de stand welke informatie het energielabel geeft. De keuze van het type verlichting maakt ook een groot verschil in je energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan LED verlichting in plaats van traditionele gloei- of spaarlampen. LED verlichting gebruikt maar de helft van de energie van spaarlampen en slechts één tiende van de energie van een traditionele verlichting. LED verlichting is ook kwikvrij, waardoor het veel vriendelijker voor het milieu is. Tegenwoordig is er keuze uit diverse passende kleurentinten verlichting.

expospaces groen exposeren energielabel

6-Vermijd drukwerk
Vermijd zoveel mogelijk drukwerk bij het plannen van je volgende beurs. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hand-outs, programma’s, flyers, brochures, goodie-bags of visitekaartjes. Kies in plaats daarvan voor een mobiele app of een andere digitale optie om verspilling te voorkomen. Dit is goed voor het milieu, maar ook veel handiger voor de beursbezoeker: die hoeft immers niet de hele dag ‘te zeulen’ met goodie-bags of brochures onder zijn arm. Denk ook goed na of je een give-away wil weggeven. Veel give-aways belanden vaak nog in de beurshal in de prullenbak…

expospaces groen exposeren drukwerk

7-Slimme verpakking
Verpakkingen, bijvoorbeeld bubbeltjesfolie, kartonnen dozen of plastic boxen, worden vaak nadat het is gebruikt direct weggegooid. Voor de terugreis wordt dan weer nieuwe verpakking gebruikt. Door het gebruik van duurzame, herbruikbare verpakking kun je dit voorkomen en er tegelijkertijd voor zorgen dat je duurzame standmaterialen veel langer bruikbaar zijn. Slim en goed verpakken, zorgt voor duurzaam inzetbare standonderdelen Gebruik bijvoorbeeld zoveel mogelijk materialen die stevig op een pallet kunnen worden verpakt. Investeer in speciale kisten, flightcases of karren voor je standmaterialen. Dit leidt tot een efficiënte manier van verpakken en zorgt ervoor dat jouw standmaterialen veel langer meegaan.

expospaces groen exposeren slim verpakken

8-Reis eco-friendly
Ga met de trein naar de beurslocatie. Vaak zijn beurslocaties uitstekend met het openbaar vervoer te bereiken. Door de drukte rondom een beurscomplex is het vaak ook nog sneller en veel goedkoper want parkeren rondom beurzen is een dure aangelegenheid. Als je toch met de auto komt dan kun met carpoolen ook veel besparen. Ga je naar het buitenland voor een beurs? Probeer dan direct te vliegen zonder tussenstops en combineer je bezoek met een korte vakantie! Want dan hoef je er t.z.t. niet meer apart naar toe!

expospaces groen exposeren carpool

Met deze 8 tips kan je in een mum van tijd je ecologische voetafdruk verkleinen en het milieu helpen! Bekijk hier de case van Vecos waarbij veel van de groene tips zijn toegepast.

Totaalaanpak Expospaces
Expospaces denkt graag mee en adviseert graag over jouw volgende beurs of event. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op of lees meer over de aanpak van Expospaces.

Recommended Posts