expospaces coronamaatregelen

Afgelopen vrijdag was er weer een persconferentie van de Rijksoverheid waarin weer een aantal nieuwe corona-maatregelen werden aangekondigd. Ondanks het grote aantal toegediende vaccinaties in Nederland zijn deze nieuwe maatregelen helaas hard nodig, aldus premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge. Een aantal van deze maatregelen heeft ook gevolgen voor beurzen en evenementen in Nederland.

Nieuwe regels en richtlijnen
Beurzen, tentoonstellingen, congressen en theatervoorstellingen kunnen de aankomende periode veilig en verantwoord plaatsvinden, mits deze voldoen aan de nieuwe regels en richtlijnen. De regels en richtlijnen gaan met name over het toegangsbeleid, de bezoekerscapaciteit en de toepassing van hygiëneregels. Deze regels en richtlijnen gelden vanaf zondag 28 november.

Beurzen en tentoonstellingen
Doorstroomactiviteiten, zoals beurzen en tentoonstellingen, zijn mogelijk mits er controle is op het coronatoegangsbewijs bij entree, mits er een gezondheidscheck wordt verricht, mits er anderhalve meter afstand wordt gehouden en mits er een mondkapje wordt gedragen. De verplichte sluitingstijd is 17:00 tot 05:00 uur. Overdag kunnen er dus ‘gewoon’ beurzen plaatsvinden.

Congressen en theaters
Bijeenkomsten met een vaste zitplaats, zoals bijvoorbeeld congressen en theatervoorstellingen, zijn onder dezelfde condities mogelijk tot 1250 bezoekers in totaal.

Placeren bij horeca
Bij zowel doorstroomactiviteiten als bijeenkomsten waar met vaste zitplaatsen wordt gewerkt, geldt de verplichting tot placeren bij horeca-activiteiten, met uitzondering van take away. Andersoortige evenementen, waarbij geen sprake is van doorstroom of placering zoals bij festivals, zijn niet toegestaan.

Gebouwgebonden condities
Gebouwgebonden condities zijn niet meegenomen in de nieuwe maatregelen. Eventlocaties stellen dit vaak zelf op. Zo heeft bijvoorbeeld RAI Amsterdam dit al eerder vastgelegd in een eigen coronaprotocol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de invoering van goede ventilatie, ruime en slimme stand- en gangpadeninrichting, schoonmaak en controle op het opvolgen van de publieke hygiëne voorschriften.

Bezoekerscapaciteit en sluitingstijd
Nieuw zijn de bezoekerscapaciteit, waarbij het toegestane aantal bezoekers wordt berekend op basis van de beschikbare ruimte, en de vervroegde sluitingstijd. Beide maatregelen hebben gevolgen voor een aantal reeds ingeplande beurzen en evenementen in de beursagenda. De betreffende organisatoren zijn hierover nog in beraad en zijn bezig met aanpassingen. Wij adviseren dan ook om de website van de betreffende beurs of evenement in de gaten te houden voor eventuele wijzigingen naar aanleiding van de nieuwe maatregelen.

expospaces lead nurturing

Regels voor ondernemers en organisatoren van een evenement of festiviteiten

Voor alle evenementen, zowel binnen als buiten, gelden de volgende verplichtingen:

 • Sluitingstijd
  Van 17.00 – 05.00 uur.
 • Coronatoegangsbewijs met identificatiebewijs
  Is verplicht.
 • Registratie, gezondheidscheck en kaartverkoop (al dan niet gratis)
  Is verplicht.
 • 1,5 meter afstand houden tot elkaar
  Is verplicht.
 • Gecontroleerde in- en uitstroom
  Is verplicht.
 • Afspraken met gemeente en GGD:
  • U maakt afspraken met uw gemeente over deze voorzorgsmaatregelen en hoe u de toegangscontrole heeft ingericht.
  • U maakt afspraken met de GGD, zodat de GGD bron- en contactonderzoek bij een eventuele uitbraak snel en effectief kan uitvoeren.

Totaalaanpak Expospaces
Expospaces denkt graag mee en adviseert graag over jouw volgende beurs of event. Lees meer over de totaalaanpak van Expospaces.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Recommended Posts