Voor exposanten is het begrip “tijd” een kostbaar goed. Elke minuut is kostbaar op een beurs. De beurs duurt slechts een beperkt aantal dagen, dus in de beschikbare periode telt elke seconde. De standbemanning heeft de handen vol aan het verwelkomen van bezoekers op de stand, het voeren van gesprekken en het in de watten leggen van klanten. Maar iedereen die wel eens op een beurs heeft gestaan kent ze wel: de plakkers: standbezoekers die alle tijd van de wereld hebben en het gevoel hebben dat jouw stand hun stamcafé is.” Hoe ga je daarmee om en hoe kom je er op een beleefde en nette manier ‘vanaf’?

 1. Geef een teken aan een collega
  Maak gebruik van een discreet signaal. Zoals bijvoorbeeld met beide handen achter je rug een teken geven aan je collega’s. Het sein om een gesprek te onderbreken en een exit-strategie te geven, bijvoorbeeld: “Sorry dat ik stoor, Willem, maar we hebben problemen met wifi en jij bent de enige die ooit lijkt te weten hoe dit op te lossen. Zou je eens willen kijken?’
 2. Begeleid ze naar een andere activiteit
  Wanneer bezoekers je te lang aan de praat houden én als ze te laag scoren op je leadkwalificatielijstje, begeleid ze dan naar een ander deel van de stand of beurs waar ze meer over je bedrijf te weten kunnen komen. Wacht tot de bezoeker zijn of haar zin afmaakt, kijk op je horloge en zeg: “Zullen we dit gesprek na de beurs afmaken? Ik vraag het omdat we een presentatie hebben die over vijf minuten begint en ik denk dat je interessant zal vinden.” Loop met de bezoeker naar de ruimte en draag hem daar over.
 3. Bied een give-away aan
  Beëindig het gesprek door bezoekers een give-away aan te bieden en/of ze aan te melden voor een winactie op de jouw stand. Sluit de interactie af door ze naar het gangpad te begeleiden Dit is een goede manier om af te komen van die bezoekers die na het beantwoorden van enkele essentiële vragen, niet geschikt zijn als lead voor jouw bedrijf, maar geen intentie hebben om jouw stand uit zichzelf te verlaten.
 4. Verwijs door
  Identificeer vóór de beurs andere exposanten wiens aanbod mogelijk in staat is om de behoeften van prospects te vervullen op een niet-concurrerende manier. Wanneer een gesprek in jouw stand is afgelopen geef je de bezoeker de tip om de stand van dit bedrijf te bezoeken. Dat kan je doen door het standnummer te geven of door hem of haar persoonlijk te begeleiden en over te dragen aan een medewerker. Dit resulteert in een einde van het gesprek, de deelnemer heeft het gevoel dat u echt zijn of haar belangen voor ogen heeft, en uw “partner-exposant” kan mogelijk ook wat verkeer naar jouw kant doorverwijzen.
 5. Geef je baas de schuld
  Leg uit aan een langdradige bezoeker dat, hoewel je niets liever zou willen dan nog heel lang te kletsen, je manager de laatste tijd de zweep erover heen heeft en standbemanning heeft aangespoord om aan continue hard aan het werk te blijven. Het is wellicht wat zwak om je manager elke keer de schuld te geven, dus deze tactiek niet teveel gebruiken. Geschikt wanneer je standbemanning aan de praat wordt gehouden door een medewerker van een mede- exposant. Deze natuurlijk wel even in overleg met je manager.
 6. Geef goede tips voor de beurs
  Beëindig langdurige gesprekken door andere delen van de beurshal aan te raden die de bezoeker absoluut gezien moet hebben. Is het bijvoorbeeld lunchtijd? Vertel dan over dat heerlijke lunchterras verderop in de hal. Of als een niet-concurrerende exposant massages in de stand aanbiedt, geef hem dan het standnummer en raad hem aan om langs te gaan.
expospaces lead nurturing

Het ontwerp van je stand heeft ook grote invloed op plakkers. Staat je stand vol met heerlijke fauteuils, waar je heerlijk in kunt relaxen? Bezoekers zullen hier, na een paar uur struinen in de gangpaden, moeilijk weer uit kunnen komen. Beter is het dan om statafels te plaatsen zonder barkrukken (of met barkrukken die niet te lekker zitten). De doorloop zal dan gestimuleerd worden.

Het blijft natuurlijk essentieel om tijdens de beurs zoveel mogelijk tijd te besteden uit mensen uit je primaire doelgroep. Dat is de reden dat je op de beurs staat. Lange gesprekken voeren met beursbezoekers waarvan je weet dat ze buiten je doelgroep vallen is echt zonde van je tijd! En ook zonde van de tijd van deze bezoekers. Het is daarom goed hier bewust mee om te gaan, zonder mensen het gevoel te geven dat niet welkom zijn.

Totaalaanpak Expospaces
Expospaces denkt graag mee en adviseert graag over jouw volgende beurs of event. Lees meer over de totaalaanpak van Expospaces.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Recommended Posts