Events: live, hybride, digitaal, virtueel? Waar gaan we naartoe?

Als je exposant bent of werkzaam bent in marketing, verkoop of evenementen, sta je op dit moment voor een grote uitdaging. Door corona hebben we allemaal te maken met een bizar jaar! En nu is het oktober en staan we voor de uitdaging om de planning en budget voor 2021 rond te krijgen. Waar gaan we naartoe?

In de wereld van events heeft iedereen het nu over ‘hybride’, ‘live’, ‘virtueel’, ‘remote’, ‘digitaal’, ‘interactief’, ‘webinars’ en nog veel meer. Het is verwarrender dan ooit geworden. Maar, hoe zijn we hier gekomen en waar gaat het naartoe met beurzen en events?

In deze bizarre periode onderscheiden vier fasen:

 1. Fase persoonlijk en live – periode vóór COVID-19
 2. Fase virtueel – periode februari – oktober 2020
 3. Fase virtueel 2.0 – het heden en de nabije toekomst
 4. Fase het nieuwe normaal – periode 2021 en daarna

1 – Fase persoonlijk en live: de tijd voor COVID-19

Het lijkt alweer lang geleden: drukbezochte beurzen waar duizenden mensen zich van stand tot stand bewogen en zich in zaaltjes met keynotepresentaties samenpersten. Er was marketingbudget gereserveerd voor beurzen, stands, events, reizen, hotels en alles wat daar nog meer bij komt kijken. De energie was hoog en het was mogelijk om face-to-face persoonlijke contacten te leggen. Maar in februari stopte de persoonlijke evenementenwereld abrupt.

 

2 – Fase virtueel: de COVID-19 tijd van februari tot oktober

Marketeers die pioniers waren op het gebied van digitale transformatiestrategieën, investeerden direct verstandig in hun budget. Organisaties, waaronder AWS, Cisco, Dell maar ook veel anderen, reageerden adequaat. Hun investeringen in interactieve oplossingen voor klantbetrokkenheid waren onmiddellijk gericht op online implementatie binnen virtuele evenementen.

Maar veel feedback over virtuele evenementen in 2020 was toch behoorlijk negatief. De cijfers van geregistreerde deelnemers waren extreem goed, de opkomst was hoger dan live, maar de klantervaring was ondermaats door het gebrek aan interactie. Waarom? Omdat alleen een webconferentie organiseren niet voldoende is. Het is een goede basis om mensen met elkaar te verbinden, maar als vervanging voor een persoonlijke ontmoeting levert het niet de ervaring op die mensen verwachten. Het plaatst deelnemers in een passieve rol, terwijl ze zelf achter het stuur willen zitten.

 

3 – Fase virtueel 2.0: het heden en de nabije toekomst

De oplossing om alleen je beursstand virtueel te maken is al ruimschoots achterhaald. Waarom zou je dat doen? Je kunt elke denkbare plaats of ruimte opnieuw creëren! Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een ruimte die normaal gesproken niet toegankelijk is voor de gemiddelde persoon zoals bijvoorbeeld een booreiland of in een medisch laboratorium
 • Een specifieke locatie die als metafoor fungeert om moeilijke processen visueel te laten zien, bijvoorbeeld een stadion met verschillende technologische oplossingen

Marketeers moeten gefocust blijven op hoe ze waarde kunnen creëren, in plaats van zich te concentreren op wat ze verkopen. Voor B2B-bedrijven weten we dat klantbetrokkenheid de sleutel is om gedenkwaardige waarde en gedifferentieerde concurrentiewaarde over te brengen.

 

4 – Fase het nieuwe normaal: periode 2021 en daarna

Als we in de toekomst weer kunnen samenkomen op beurzen en events, zijn wij ervan overtuigd dat er altijd een virtueel of hybride element zal zijn. Hoe kunnen we de technologie die we tot onze beschikking hebben gebruiken om bezoekers enthousiast te maken en hen zinvol bij het proces te betrekken? Marketing- en verkoopsucces op de lange termijn gaat veel verder dan een virtuele stand of event. Het gaat om het investeren in herbruikbare en uitbreidbare klantbetrokkenheidservaringen die persoonlijke verkoopgesprekken stimuleren. Dit kan voor- tijdens en na evenementen, op de beursvloer of in een vergaderruimte. En het gaat erom om uw verkoop- en marketingteams de komende jaren te wapenen met de juiste tools.

 

Als je de klantbetrokkenheid bij virtuele evenementen, vergaderingen en briefings wilt vergroten en klaar bent voor een digitale transformatie op dit gebied, moeten de platforms het volgende omvatten:

 • Beschikbaarheid offline en online (op internet of native applicaties)
 • Geschikt voor alle apparaten (mobiel, tablet, pc, touchscreen)
 • Geschikt voor verschillende toepassingen (website, beurs, briefing, training, onboarding, verkoopvergadering)
 • Interactieve 3D Augmented Reality en Virtual Reality-ervaringen
 • Schaalbaarheid en uitbreidbaarheid (met real-time cloudupdates)
 • Onbeperkt aantal gebruikers wereldwijd (klanten, verkoop, marketing, training)

Transformatie strategieën voor klantbetrokkenheid op de lange termijn stellen bedrijven in staat om hun waarde duidelijk te communiceren, duurzame en voorspelbare inkomsten te ontwikkelen en een echt concurrentievoordeel te bieden. We zullen niet teruggaan naar de oude manier van doen of blijven werken zoals we hebben gedaan. We moeten vandaag beginnen veranderen!

 

Maak een afspraak voor een digitale demo!
Wil je meer weten? Maak dan nu een afspraak voor een digitale demo.
We vertellen je graag veel meer over virtual events met impact met ons Virtual Space Concept. Of over andere creatieve manieren om interactief in contact te komen met je doelgroep in de 1,5 meter economie!

Bron: Kaon

Recommended Posts