In de kleurenpsychologie is veel onderzoek gedaan naar het effect van kleur. Kleurenpsychologie is de wetenschap van hoe kleuren bepaalde emoties bij mensen oproepen. Daarom gebruiken veel marketeers ze strategisch om hun boodschap goed over te brengen. Geel brengt bijvoorbeeld warmte over, blauw staat bijvoorbeeld voor vertrouwen en rood zorgt voor opwinding.

Maar is het wel zo gemakkelijk? De manier waarop we reageren op kleuren is grotendeels gebaseerd op onze individuele voorkeuren, afkomst en opvoeding. Het is dus best mogelijk dat de kleur geel helemaal niet warm overkomt bij jou.

Als exposant is het wel belangrijk om na te denken over hoe kleuren kunnen helpen bij het trekken van aandacht van bezoekers en ze aan te sporen tot een actie. Tegelijkertijd moet het natuurlijk wel passen bij de branding en huisstijl.

Vind je het moeilijk om de juiste kleuren kiezen? Om het wat gemakkelijker te maken, geven we hieronder aan wat welke kleur betekent en welke je het beste kunt gebruiken op een beurs of event.

Kleuren en hun persoonlijkheden:

 

Rood

Rood wordt geassocieerd met kracht, vastberadenheid en liefde. Het trekt meer aandacht dan elke andere kleur en kan soms op gevaar wijzen. Rood kan de ademhaling en de bloeddruk verhogen.

 

Geel

Geel is een algemene vrolijke kleur. Het betekent vreugde, geluk en energie. Hierdoor produceert het een verwarmend effect en stimuleert het de geest. Te veel geel kan het tegenovergestelde effect hebben.

 

Blauw

Blauw is een populaire kleur met veel tinten, wat betekent dat het veel persoonlijkheden heeft. In marketing kan blauw vertrouwen, loyaliteit en productiviteit betekenen. Het is bekend dat het de hartslag en lichaamstemperatuur verlaagt.

 

Paars

De kleur paars combineert rode en blauwe tinten voor een mysterieus eindresultaat. Paars wordt geassocieerd met royalty, luxe en adel.

 

Oranje

Oranje combineert de energie van rood met de vreugde van geel. Het is een vrolijke, tropisch-achtige kleur die gevoelens van creativiteit, fascinatie en enthousiasme wekt.

 

Groen

De kleur groen staat synoniem voor natuur, frisheid en vruchtbaarheid. Groen wordt vaak gebruikt om vertrouwen, wijsheid, veiligheid en genezing te symboliseren. Dit is een effectieve kleur voor producten die veilig zijn voor de menselijke gezondheid.

Kleur toepassen op jouw beurs gaat verder. Naast de bovengenoemde vuistregels kan je ook nog rekening houden met de volgende drie punten:

Demografie

Hoe zal jouw doelgroep de kleuren die je kiest waarnemen? In China wordt bijvoorbeeld de kleur rood geassocieerd met veel geluk. De kleur groen echter wordt gezien als ongelukkig of ontrouw zijn.

 

De persoonlijkheid van jouw merk

Sommige merken zijn robuuster en werken goed met aardetinten zoals groen en bruin. Andere merken zijn technischer en doen het goed met blauwtinten. Kies kleuren die aansluiten bij de persoonlijkheid van jouw merk.

 

Jouw zakelijke doelen

Denk na over de doelstellingen van uw beurs en wat wil je bereiken. Bouw je aan naamsbekendheid? Een nieuw product lanceren? Meer leads genereren? Dit vormt de basis bij het kiezen van de juiste kleuren.

Meer weten over standdesign en het gebruik van de juiste kleuren op jouw volgende beurs? Onze designers vertellen er graag veel meer over! Neem contact met ze op!

Wil je inspiratie op het gebied van stands en brand activations? Bekijk hier stands en activaties!

Recommended Posts