Zonder een goede standbemanning geen goed resultaat! Hoe goed je concept ook is en hoe mooi je beursstand er ook uitziet, als er geen goede standbemanning is, is het onmogelijk om een echt goed resultaat neer te zetten.

Sleutel tot succes!

Afhankelijk van jouw product, doelgroep en doelstelling op de beurs, heb je als merk een doordachte selectie van teamleden nodig als standbemanning. Zorg ervoor dat je een uitgebalanceerde groep hebt met verschillende kennis en ervaringsspecialiteiten. Maar kijk ook naar persoonlijke eigenschappen! De mensen op je stand zijn de sleutel tot succes!

Welke rollen zijn er op een stand?

Op een stand zijn er verschillende rollen te vervullen. Onderstaand vind je een lijst met type mensen (rollen) die je kunt gebruiken bij het plannen van je beurspersoneel.

 • Meeters & Greeters

Dit zijn de mensen die de bezoekers naar je stand brengen. Ze zijn de eerste indruk van je merk, dus moeten vol energie, toegankelijk en representatief zijn.Dit zijn vaak Sales mensen.

 

 • Productspecialisten

Dit zijn de mensen die jouw product van binnen en van buiten kennen en over elk aspect een goede uitleg of demo kunnen geven. Dit zijn vaak Product-managers.

 

 • Lead & Sales

Dit zijn de mensen die weten hoe het bedrijf werkt en hoe een lead het beste kan worden omgezet in een goede follow-up. Dit zijn vaak Account-managers.

 

 • Tech Team

De stand heeft een goed technisch team nodig om ervoor te zorgen dat alle apparatuur goed werkt, denk hierbij aan TV schermen, LED walls, iPads, computers, etc. Dit zijn vaak IT specialisten.

 

 • Organisators

Dit zijn de regelaars van de stand. Houden de flow in de gaten, hebben een draaiboek en rooster. Zorgen ervoor dat de stand draait. En hebben vaak contact met externe partijen zoals beursorganisatie, standbouwer, mede-exposanten, etc. Dit zijn vaak MarCommers

 

 • Hospitality

Deze mensen zorgen ervoor dat de bezoeker zich op zijn gemak voelt op de stand en met de juiste personen in contact komt. Bovendien zorgen deze mensen ook voor een hapje en een drankje. Dit zijn vaak ingehuurde mensen of bijvoorbeeld mensen van de receptie.

Naast dat je kijkt naar de functies die mensen hebben, is het nog beter als je ook kijkt naar eigenschappen. Niet iedereen is geschikt om op een beurs te werken. Niet iedereen houdt ervan om ‘aan de voorkant’ te werken. Veel mensen houden er meer van om achter de schermen te werken. Die mensen doe je er geen plezier mee om ze op een beurs te zetten. Bovendien komt dit het resultaat ook niet ten goede!

Om een goede afweging te maken ten aanzien van je standbemanning, neem dan ook de volgende punten mee in de selectieprocedure.

Ervaring

Kijk naar een goede mix van ervaren mensen en frisse nieuwelingen. Ervaren mensen hoef je minder uit te leggen en kunnen direct aan de slag. Nieuwe mensen moeten nog veel leren maar kunnen wel een nieuwe energie brengen op de stand. Met de juiste training kan je ze goed voorbereiden.

 

Succes

Het medium beurzen is een duur medium. Het is dus essentieel om voldoende leads en sales te genereren. Om dit te realiseren is het verstandig om op de beurs succesvolle sales mensen in te zetten.

 

Kennis

People skills staan ​​centraal in het contact leggen met bezoekers, maar je hebt ook mensen nodig met technische knowhow. Als bezoekers gedetailleerde vragen hebben, heb je mensen nodig die precies weten waar men het over heeft.

 

Sociale vaardigheden

Bij de selectie van je teamleden kijk je uiteraard naar sociale vaardigheden. Hoe gaan ze om met (potentiele) klanten. Maar kijk ook naar hoe ze functioneren in een team en of ze goed kunnen samenwerken.

 

Karakter

Teamleden met een natuurlijk ‘outgoing’ karakter praten graag met nieuwe mensen en stappen daar makkelijk op af. Zij zijn natuurlijk nodig om mensen uit het gangpad ‘te trekken’.

 

Teamgeest

Teamleden moeten goed kunnen samenwerken in teams, waarin iedereen bijdraagt aan het succes van de beursdeelname. Iedereen moet als een team werken en elkaar helpen wanneer nodig!

 

Energie

Selecteer alleen mensen die er echt bij willen zijn en er echt deel van uit willen maken. Ze zullen positieve energie brengen en zullen enthousiast zijn over de beurs en wat je wilt bereiken.

 

Professionaliteit

Op wie kun je vertrouwen? Een cruciale vraag. De beste salesman is misschien niet de meest betrouwbare persoon. Op een beurs moet je van mensen op aan kunnen. Op tijd komen, je houden aan afspraken en meewerken aan het gemeenschappelijke doel.

Op een beurs heb je de kans om in een hele korte tijd veel mensen uit je doelgroep live te ontmoeten. Tijdens de beursdagen moet het gebeuren en komt alles bij elkaar. Om optimaal gebruik te maken van dat momentum komt een perfect team goed van pas. Neem daarom de tijd voor een grondige selectie zodat iedereen in zijn kracht zit en zodat het team het beste presteert.

Meer weten over de perfecte selectie van jouw standbemanning en de verschillende mogelijkheden in beursstands? Neem contact op met ons, we helpen je graag verder!

Of lees de volgende artikelen!

Een award winning case

Creëer blijvende herinneringen

Nog enkele tips om meer uit je standbemanning te halen:

 • Zorg voor een goed rooster met voldoende pauzes (met eten en drinken)
 • Geef de standbemanning tijd om lezingen of seminars bezoeken
 • Train de standbemanning op specifieke beurs-skills
 • Spreek duidelijke doelstellingen af en geef inzicht in de (tussentijdse) resultaten
 • Spreek duidelijke do’s and don’ts af voor op de stand
 • Zorg voor commitment vanuit het management/directie
 • Begin elke beursdag met een kick-off

Wil jij alles weten over de beste standbemanning op beurzen? Neem dan contact met ons op!

Wil je inspiratie op het gebied van stands en brand activations? Bekijk hier stands en activaties!

Recommended Posts