beurzen

Aandacht is een schaars goed. De mens is visueel ingesteld. Om die reden verwerken de meesten van ons informatie op basis van wat ze zien. In de strijd om aandacht is visuele communicatie ook op beurzen en tentoonstellingen aan een stevige opmars bezig. Maar er bestaan inmiddels duizend-en-één vormen van visualisatie. Welke daarvan is het meeste geschikt? Hoe kies je de visuele oplossing die past bij jouw doel?

 

Informatiecompetitie

Tegenwoordig worden we overspoeld met informatie. Slimme berekeningen laten zien dat er meer informatie is geproduceerd in de afgelopen 5 jaar dan in de 5000 jaar daarvoor bij elkaar. Eén exemplaar van de New York Times bevat meer informatie dan de 17e-eeuwse mens in een heel leven tegenkwam. De informatiecompetitie laat ook de beursvloer niet ongemoeid; kon je vroeger vanzelfsprekend rekenen op de aandacht van bezoekers, tegenwoordig moet je de strijd aanbinden tegen alle andere informatievormen die om je doelgroep vechten. Probeer dan nog maar eens de juiste bezoeker in je stand te krijgen!

 

Korte spanningsboog

In de informatiecompetitie is de combinatie van tekstuele én visuele informatievormen aan de winnende hand. Omdat de spanningsboog van de gemiddelde mens steeds korter wordt, past dit mooi in de drukte tijdens een beurs. Even snel een blik werpen op de infographic, bepalen of de inhoud van toegevoegde waarde kan zijn en wel of niet doorlopen. Er zijn verschillende studies gedaan naar het resultaat dat bedrijven halen nadat ze hebben gekozen voor infographics of andere soorten van visuele content. De cijfers zijn uiteenlopend, maar iedereen is het er over eens dat het de conversie ten goede komt.

 

Overweldigend aanbod

Als je je verdiept in de mogelijkheden van visuele tools, dan is het aanbod overweldigend. Kiezen tussen het gebruik van visuals, live tekenen, animaties, video, gamification, infographics, interactieve websites, VR, AR en ga zo maar door is niet altijd eenvoudig. Bij de keuze hiervan is het van belang om het beoogde doel als uitgangspunt te nemen. Zoals bij de volgende voorbeelden:

 

  • Wil je betrokkenheid van je doelgroep bewerkstelligen? Denk dan aan een gezamenlijke aanpak zoals bijvoorbeeld gamification, live tekenen of een workshop.
  • Gaat het meer om kennisoverdracht? Denk dan aan informatie gestuurde visuele middelen als animatie of een infographic.
  • Wil je op een beurs een bepaalds sfeer creëren denk dan aan het gebruik van video’s een foto’s.

 

Visuele content werkt dus?

Visuele content werkt dus? Jazeker! 50% van de informatie die naar onze hersenen wordt gestuurd is visueel. We denken in beelden. Dit is voor onze hersenen ook het gemakkelijkst om te verwerken. Als je er slim mee omgaat kun je de impact van je stand enorm vergroten.

De mens onthoudt 10% van wat hij hoort, 20% van wat hij leest en 80% van wat hij doet en ziet.

Recommended Posts