expospaces

Op een beurs wil iedereen met zijn beursstand een onvergetelijke indruk maken op de bezoekers. Vaak wordt hierbij onvoldoende nagedacht over de gevolgen voor het milieu. Met een paar slimme aanpassingen is het mogelijk een beursdeelname op een eco-vriendelijke(re) manier realiseren. In dit artikel geven we een aantal slimme tips hoe je dat het beste kunt doen.

Materiaal

De grootste winst is te behalen in materiaalgebruik. Door hier slim mee om te gaan, kun je een mooie verbeterslag maken voor het milieu. Maak bijvoorbeeld gebruik van lichtgewicht materialen. Door het gebruik van dunne en lichtgewicht materialen gebruik je minimale hoeveelheden materiaal en de het lage volume en gewicht leveren tijdens transport direct al de nodige energiebesparingen op. Om een stapje verder te gaan, overweeg dan de stand van gerecycled of natuurlijk en ethisch geproduceerde materialen te laten maken zoals bijvoorbeeld bamboe of kurk.

Herbruikbare stand concepten

Veel exposanten kiezen er tegenwoordig voor om een herbruikbare stand aan te schaffen. Deze stands gaan enkele jaren mee en kunnen per beurs aangepast worden aan de doelgroep en doelstellingen (denk o.a. aan verwisselbare visuals). Naast het feit dat dit voordelen in de kosten kan hebben, is het ook een duurzame oplossing. In plaats van de stand weg te gooien na één beurs, kun je een groot deel van de materialen een aantal jaren (her)gebruiken.

Verlichting

Goede verlichting is belangrijk voor de uitstraling van je stand. De keuze van het soort verlichting kan een groot verschil maken in het energieverbruik. In plaats van de traditionele gloei- of spaarlampen te gebruiken, kun je ook denken aan LED verlichting. LED verlichting gebruikt namelijk maar de helft van de energie van spaarlampen en één tiende van de energie van een traditionele verlichting. LED verlichting is ook kwikvrij, waardoor het veel vriendelijker voor het milieu is. Nog niet zo lang geleden vond men de kleur van LED niet mooi maar tegenwoordig zijn er diverse passende warme kleurentinten te kiezen.

Verpakking

Om de beursmaterialen onbeschadigd op de beurslocatie aan te laten komen, is het belangrijk om de materialen voor het transport goed te verpakken. Verpakkingen, bijvoorbeeld bubbeltjesfolie, kartonnen dozen of plastic boxen, worden vaak nadat het is gebruik direct weggegooid. Voor de terugreis wordt dan weer nieuwe verpakking gebruikt. Door het gebruik van duurzame en slimme verpakkingen kun je ervoor zorgen dat de duurzame standmaterialen veel langer bruikbaar zijn.

Give aways

Denk slim na over de promotionele artikelen en wat je mee wil geven aan bezoekers. De trieste waarheid is dat give aways vaak direct weggegooid worden, soms al in de eerste de beste prullenbak in de beurshal. Wil je graag een gadget meegeven? Kies dan voor een milieu vriendelijk product.

Opvolgen van je leads

Er zijn speciale beursregistratiesystemen die informatie vastleggen over de bezoekers (waaronder hun e-mailadressen). Door gebruik te maken van deze systemen is het mogelijk de leads per e-mail aan te schrijven. Deze oplossing vermindert de druk- en verzendkosten en vermindert papierafval.

“Met een paar kleine slimme veranderingen in het gebruik van je beurs materialen, maak je al een groot verschil voor het milieu”

Recommended Posts